Translog Osona ha posat en marxa una campanya per incentivar les dones a entrar en el sector de la logística i el transport. La iniciativa inclou uns vídeos de referents femenins: dues dones conductores, una tècnica i una alumna de grau de l’institut de Vic.

El sector de la logística i el transport de mercaderies alerta en els últims anys de la creixent manca de conductors professionals i personal especialitzat, una situació que s’agreujarà a curt i mitjà termini si no es comencen a prendre mesures de forma imminent. Una passa per incorporar la dona a aquest sector d’activitat perquè, en aquest sentit, hi ha dades preocupants.

Per exemple, el  2026, a Europa faran falta 2 milions de professionals per conduir camions, autobusos i autocars, segons la Unió Internacional de Transport per Carretera (IRU). A Espanya es calcula que falten 15.000 professionals. A més, l’estat espanyol té una de les taxes de desocupació femenina més altes d’Europa (14%), però una de les proporcions més baixes de dones camioneres (2%). A Catalunya, l’ocupació en l’activitat del transport i l’emmagatzematge és d’un 78% d’homes i un 22% de dones, segons l’Institut Català de les Dones (ICD).

Segons un informe presentat recentment per Transcalit, hi ha diverses raons per a les quals el sector no és atractiu per a la dona: la percepció que és un sector molt masculí, no hi ha models femenins, poca flexibilitat laboral i manca de programes de mentoria i desenvolupament per a les dones, entre d’altres.

I què es pot fer?

Si volem que augmenti el nombre de dones que entrin al sector, tant de conductores com de personal de logística, cal que canviïn algunes coses. El mateix informe de Transcalit ja n’apunta algunes: millora de les condicions salarials (sense oblidar que les dones acostumen a tenir sous més baixos), facilitar i abaratir l’obtenció de carnets, potenciar la formació i apostar per la formació dual…

En definitiva, però, el que es tracta realment és aconseguir que ser transportista sigui percebut com una professió atractiva, respectada i reconeguda per les empreses i per la societat.

En aquest marc és on Translog, l’associació d’empreses de Transport i Logística d’Osona, vol posar-hi el seu gra de sorra, amb una campanya de sensibilització molt enfocada a les xarxes socials, amb propostes paral·leles complementàries. En la mateixa línia que apuntàvem abans, l’objectiu específic passa per incentivar l’accés de la dona al sector i explicar que la logística i el transport pot ser un àmbit atractiu, amb moltes oportunitats de futur.

Referents femenins

Per això, es proposa mostrar alguns models femenins d’èxit de la comarca que poden servir de referent: dues dones camioneres, una d’un magatzem de logístíca i una estudiant del grau de logística i transport de l’Institut de Vic. 

En aquest context, s’han fet unes píndoles de vídeo de cada una de les dones, al lloc de treball i d’una durada relativament curta. En aquest vídeo, la protagonista explica qui és, què fa, per què ho fa, com és que estigui treballant al sector, què li aporta el sector… i acaba amb algun missatge positiu cap a totes les dones que estiguin valorant una opció semblant. De moment, en teniu un parell de penjats a sota d’aquesta notícia.

A més, es faran diverses xerrades de sensibilització i debat, en el marc del programa d’activitats de Translog, entorn a la incorporació de la dona al sector. També s’intentarà promoure la figura de persones mentores adreçada al col·lectiu femení del sector.

Categories: Notícies